‘Agenten federale politie onder hoge werkdruk’

In een slotrapport van een audit naar de werkdruk, waarover La Dernière Heure bericht blijkt dat agenten van de federale politie kampen met meer stress, emotionele uitputting, afstand, risico op burn-out, buitensporig gedrag op het werk en minder voldoening, enthousiasme en wil om te blijven.

De audit naar de werkdruk bij de federale politie en twaalf lokale politiezones werd uitgevoerd in 2018, en maakt melding van een groeiende malaise bij de politie. Een totaal van 4.846 agenten van de federale politie hebben de vragenlijst van onderzoekers van de KU Leuven ingevuld.

Net niet de helft van de agenten (48 procent) die in de loop van het afgelopen jaar afwezig was, zeggen dat die afwezigheid ten minste deels te maken had met het werk. ‘57 procent wijst op psychosociale problemen, 55 procent op fysieke problemen en 21 procent op een werkongeval.’

Uit de audit blijkt verder nog dat 58 agenten (1,2 procent) in de loop van het voorbije jaar aan zelfmoord gedacht hebben, met ook de intentie om die gedachte uit te voeren. Daarnaast geeft 26 procent van de ondervraagde vrouwen aan de voorbije zes maanden slachtoffer geweest te zijn van ongewenste intimiteiten, tegenover 14 procent in de referentiegroep.