‘Eén Brusselse politiezone is noodzakelijk’

De politiezone was slecht voorbereid bij de rellen die er op oudejaarsavond zijn uitgebroken. Dat staat in een vernietigend intern rapport dat de nieuwsdienst van VTM kon inzien. Bij het uitbreken van de rellen werd er ook geen beroep gedaan op versterking. ‘Er is met een ongelofelijke lichtheid over het dossier gegaan’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in een reactie.

Op oudejaarsavond richtten heethoofden heel wat vernielingen aan in het centrum van Molenbeek. Ze richtten zich niet alleen op bushokjes en auto’s, maar sloegen ook aan het plunderen. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen werden die ook aangevallen. Het incident zorgde voor veel verontwaardigde reacties.

Uit een intern rapport blijkt nu dat ook de lokale politie van de zone Brussel West niet vrijuit gaat. ‘De planning was totaal onvoldoende’, zegt De Crem op VTM. Zo werden sociale media niet gescreend. ‘Totaal niet meer van deze tijd’, concludeert de minister dan ook over de aanpak. Hij merkt ook op dat de omzendbrieven voor het inschatten van de risico’s niet zijn nageleefd.

De Crem wijst ook op het contrast met de politiezone Brussel-Elsene, net aan de andere kant van het kanaal. Die was volgens hem wel goed voorbereid en kon manschappen ter beschikking stellen, maar deed dat niet. ‘Op basis van dit rapport kunnen we besluiten dat er een ongelofelijke noodzaak is om naar één politiezone te gaan’. De huidige ontslagnemende regering kan die beslissing echter niet meer nemen. ‘We zullen zien wat we daarover in de regeerverklaring kunnen zetten.