Jonge Molenbekenaars geschokt door rellen oudejaarsnacht: “Verantwoordelijkheid van ouders”

“Een oorlogsnacht”, zo werd oudejaarsnacht in Molenbeek genoemd. Opnieuw is de reputatie van de Brusselse gemeente is aan diggelen gegooid. Wie de beelden van de brandende auto’s en amokmakende jongeren zag passeren, kan er zich iets bij voorstellen. De ravage achteraf is groot. Honderdduizenden euro’s aan fysieke schade.

Auto’s in brand steken, winkels plunderen, de politie belagen. Het imago van Molenbeek kreeg na de zware rellen op oudejaarsnacht opnieuw een flinke knauw. Er moet hard(er) worden opgetreden, klinkt het bij politici en burgers. Jonge Molenbekenaars zien daar echter geen oplossing in. “Kordaat optreden is enkel maar een reactie op het probleem”, klinkt het. “Politici moeten hun gespierde taal opzijzetten.”

De 19-jarige Yassine Tanouti zag de situatie escaleren die avond en is kwaad. “We hebben al een slechte reputatie en het wordt alleen maar erger”, zegt hij in De Ochtend op Radio 1. Toch ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid ook bij de ouders van die jongeren, vindt de jonge Molenbekenaar. “Een goede opvoeding is de basis van alles.”

“Escalatie na komst politie”

Tanouti was rond 22 uur rond Zwarte Vijvers, de plaats waar de rellen begonnen. “Toen het intenser werd, ben ik naar huis gegaan. Er was veel vuurwerk en ik wilde geen oog verliezen”, zegt hij. “Maar een vriend bleef wel en heeft me de dag erna alles verteld.”

Volgens Tanouti is de situatie snel geëscaleerd. “Wat begon met vuurwerk aansteken om nieuwjaar te vieren, veranderde al snel in vuilniszakken en kerstbomen in brand steken. Uiteindelijk ook de auto’s. Toen de politie kwam en er een confrontatie volgde, is de situatie geëscaleerd.”