Liquidatie Amsterdam: dode en twee gewonden

Bij een schietpartij in de Grote Wittenburgerstraat zijn een dode en twee gewonden gevallen. Er zijn meerdere schoten gelost.

De schietpartij gebeurde rond 19.15 uur. De hulpdiensten zijn met veel materieel uitgerukt. Onder meer is een mobiel medisch team opgeroepen. Ook zou er iemand zijn gereanimeerd. De twee gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Het dodelijke slachtoffer is waarschijnlijk een 17-jarige jongen.

De schietpartij gebeurde in een wijkcentrum. Volgens de politie zijn de twee gewonden een man en een jong meisje. Zij zou volgens een buurtbewoner in haar been zijn geraakt. Volgens een politiewoordvoerder lijkt het niet om een aanslag te gaan, maar om een conflict in het criminele circuit.

De Grote Wittenburgerstraat ligt op Wittenburg, één van zogeheten Oostelijke Eilanden. Er zijn de afgelopen jaren vaker schietpartijen geweest in die buurt. In juli 2016 werd daar Hoessein A. beschoten. Hij overleefde de aanslag.

De in 2016 onthoofde Nabil Amzieb was afkomstig van de Oostelijke Eilanden. Een aantal jongens die worden gerekend tot de groep rond Benaouf A. stamt uit deze buurt. Deze partij is sinds eind 2012 verwikkeld in een bloedige vete met andere partijen, met name met personen rond de in 2014 doodgeschoten Gwenette Martha.

Er zijn twee plaats delicten ingericht, meldt de politie. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart. Meerdere straten zijn afgezet. De dader of daders zijn gevlucht.