OM eist 28 jaar plus tbs tegen Michael P.

Het Openbaar Ministerie heeft 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Michael P. voor het doden en verkrachten van Anne Faber. Moord is volgens het OM niet bewezen omdat niet is vast te stellen dat P. haar met voorbedachten rade heeft gedood.

Het OM probeerde hem tijdens de zitting klem te zetten en hem zo ver te krijgen toe te geven dat hij haar met voorbedachten rade heeft gedood, maar P. gaf dat niet toe. “Ik heb daar helemaal niet over nagedacht.”

Onbeantwoorde vragen
Hoe was het mogelijk dat er geen bloed op de kleding van Anne zat terwijl hij haar met zwaar bloedende handen over een hek tilde? Waarom nam hij het risico honderden meters met haar naakte lichaam gaan rijden om haar ergens anders te begraven? Waarom kreeg ze zijn helm op haar hoofd terwijl hij haar verplaatste? Opnieuw: “Geen idee.”

De aanklagers vermoeden dat P., net als hij in 2010 met twee eerdere slachtoffers had gedaan, Anne op meerdere plekken had willen verkrachten om haar daarna te doden. P. blijft echter bij bij zijn verklaring dat hij haar ergens af wilde zetten om vervolgens zelf weg te vluchten. Het liep alleen allemaal gruwelijk uit de hand.

Voordat hij Anne doodde, was op de computer van Michael P. al gezocht naar termen als ‘hoe vermoord ik mijn vriendin?’ en “dead peoples pictures”. Volgens P. moeten anderen dat hebben opgezocht.

P. gaf wel toe dat hij haar gedood heeft, maar dat was geen vooropgezet plan, hield hij vol. Hij zei vanochtend in de rechtbank van Utrecht wel de volledige verantwoordelijkheid voor de dood van Anne Faber op zich te nemen.

Hij weet zijn gruwelijke daad ook aan zijn verslaving en het feit dat Anne Faber zich hevig verzette, maar de schuld ligt volledig bij hem. “Ik ben fout geweest, de verantwoordelijkheid ligt volledig bij mij.”