Politie was op de hoogt van route Benaouf A.

Mocht het de team die vermeende crimeneel Benaouf A. wilde bevrijden zijn gelukt een helikopter te kapen en naar de detentiecentrum in Roermond te vliegen om Benaouf A. te bevrijden, dan was de groep criminelen die dat volgens justitie van plan waren waarschijnlijk op een lege binnenplaats gestuit.

Op elf oktober, de dag van de mislukte ontsnapping, moesten alle gedetineerde binnen de gevangenis namelijk binnenblijven. Dat was één van de maatregelen die politie en justitie hadden genomen.

‘We hadden het zo geregeld dat het niet mogelijk zou zijn voor hen om iemand uit de Penitentiaire Inrichting te halen’, onthult hoofdofficier Theo Hofstee in een eindejaarsgesprek met AT5, dat donderdag wordt uitgezonden. ‘Buiten de gevangenis waren voor de zekerheid diverse obervatie -en arrestatieteams aanwezig.’

De groep Amsterdammers probeerde op 11 oktober op Kempen Airport in Budel een helikopter te kapen. Justitie denkt dat topcrimineel Benaouf A. daarmee uit de gevangenis in Roermond moest worden bevrijd. A. is een hoofdrolspeler in de recente onderwereldoorlog en zit zelf vast voor betrokkenheid bij een liquidatie.

Politie en justitie waren van te voren op de hoogte van de vermeende ontsnappingsplannen en wisten op tijd in te grijpen. Tijdens een achtervolging werd in het Limburgse Roosteren één van de verdachten doodgeschoten. In totaal zitten nu zeven personen vast, onder wie een Colombiaanse helikopterpiloot.

Volgens de Amsterdamse hoofdofficier was de groep zwaarbewapend. ‘De plaats waar die helikopter naartoe zou vliegen, met degene die de criminelen daarvoor in gedachten hadden, daar waren ook andere mensen aanwezig in verschillende auto’s met wapens.’