Ros trekt kortgeding in

Kroongetuige Fred Ros, en verdachte in het Passage-proces heeft een conflict met de Nederlandse Staat. door Ros werd afgelopen maand een kort geding aangespannen tegen de Staat. De rechtbank Den Haag laat desgevraagd aan media weten dat het geding vorige week door Ros is ingetrokken.
Verschillende bronnen meldden aan de media dat het conflict tussen Ros en de Staat hoog was opgelopen dat de rechtbank in Den Haag in het kort geding een beslissing zou gaan nemen. Mogelijk zou Fred Ros op de zitting aanwezig zijn. De zitting zou worden gehouden in een beveiligde rechtbank, dat kan Amsterdam-Osdorp, ofwel op Schiphol.
Geen extra zaak
De andere kroongetuige in het Passage-proces, over een reeks onderwereldmoorden, Peter la Serpe voerde ook al eens een kort geding, maar dat was niet tegen de Staat. Het handelde over de publicatie van een foto met zijn beeltenis. Dat was een bijzaak, in het geval van Ros raakt het conflict direct aan zijn zaak, zo meldden bronnen aan Crimesite.
Vertraging
Fred Ros werd door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot dertig jaar cel, onder andere voor medeplegen van moord in 2006 op Thomas van der Bijl. Vervolgens sloot Ros een deal met OM en werd hij kroongetuige. Hij legde zeer belastende verklaringen af tegen overige verdachten, waaronder Dino Soerel. In ruil voor de verklaringen eiste het OM in hoger beroep maar vijftien jaar cel. Het OM vorderde vóóraf het requisitoir, van afgelopen najaar, en daarna nog een keer, dat de voorlopige hechtenis van Ros zou worden stop gezet omdat hij zijn straf inmiddels zou hebben uitgezeten Ros zat al vanaf 2006 vast. Ros’ advocaat Onno de Jong wil helemaal niets over het kort geding zeggen.
Financiële conflict
De kern van het conflict met Ros kan van tweezijdig aard zijn. Eén van de mogelijkheid is dat Ros net als de andere kroongetuige Peter la Serpe onenigheid heeft over de uitwerking van de overeenkomst met de Staat als kroongetuige. Peter la Serpe kreeg totaal 1,4 miljoen euro voor zijn deal, per jaar uit te keren. Zes ton daarvan was een renteloze lening die (toen) over 25 jaar zou moeten worden terugbetaald. La Serpe legde verder nog meerdere reeks eisen over schadecompensatie en bescherming van familieleden op tafel. Kroongetuigen kunnen bij de rechter in (vertrouwelijke) arbitrage gaan ingeval van een meningsverschil met de Staat. Bij La Serpe, die inmiddels op vrije voeten is, werd de zaak daar gesust.
Wat Ros aan vergoeding krijgt is niet bekend gemaakt. Wellicht dat hij zich na een arbitrage onvoldoende in zijn recht gesteld voelde en daarom naar de mormale rechter wilde stappen.
Hechtenis
Een andere mogelijkheid is dat Ros een zaak wilde voeren over zijn hechtenis. De kans bestaat dat het gerechtshof zijn overeenkomst met de Staat voor kennisgeving aanneemt en hem toch ambtshalve afstraft voor de moord op Van der Bijl of andere feiten. Dat is mogelijk indien (bijvoorbeeld) het hof tot de conclusie is gekomen dat hij niet de waarheid heeft verteld over zijn bijdrage aan de moord op Thomas van er Bijl en/of andere levensdelicten. Het hof kan hem ondanks de eis van de advocaten-generaal een lange straf opleggen die de vijftien jaar ver te boven gaat. En dan zit Ros klem. In dat geval is al zijn moeite om als kroongetuige op te treden, althans wat zijn vervroegde vrijheid betreft, voor niks geweest.
Het is ook mogelijk dat hij met het kort geding opheffing van zijn hechtenis wilde gaan afdwingen.
Risico’s
Eén van de nadelen van de kroongetuigenregeling is dat onderhandelingen met de Staat over vitale belangen van de getuige zich aan het oog van de rechter onttrekken. Ook hier is dat het geval.
Hoewel het geding nu van de baan is maakt de vergaande stap van Ros wel duidelijk dat de onvrede bij hem zeer hoog was opgelopen. Het is lang niet zeker dat het intrekken van het geding nu een resultaat is van toezeggingen door de Staat. Ros kan hebben getwijfeld over de risico’s van het voeren van het geding.
Een kort geding kan zich maar moeilijk aan de openbaarheid onttrekken, ondanks dat de rechtbank zo welwillend was de zaak niet op de openbare rol te zetten. Ook voor Ros zelf zou voeren van een kort geding een groot risico hebben betekend omdat hij ermee mogelijk een voorwaarde van zijn overeenkomst met de Staat had geschonden en die overeenkomst deels of helemaal opgezegd zou kunnen worden. Als de Staat hem laat vallen staat hij er geheel alleen voor.