Vrouwelijke verdachte plofkraak Didam aangehouden

Afgelopen week liet de politie via Opsporing Verzocht weten contact te zoeken met een blonde vrouw die een man die ernstig gewond raakte bij een plofkraak in Didam, naar het ziekenhuis in Ede bracht. Dankzij de tips die binnenkwamen na die uitzending is de politie in contact gekomen met deze vrouw. Ze is woensdag eerst als getuige gehoord. Naar aanleiding van haar verklaringen is de 30-jarige vrouw donderdagavond aangehouden op verdenking van medeplichtigheid bij de plofkraak. Ze is na haar aanhouding ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

De plofkraak op een pinautomaat aan de Wilhelminastraat in Didam vond plaats in de vroege ochtend van 26 januari, rond 03.10 uur. Er werd niets buit gemaakt. Minstens één van de daders bleek tijdens de plofkraak gewond te zijn geraakt. Via het aangetroffen bloed en DNA-onderzoek werd de identiteit van deze persoon bekend, het bleek een 28-jarige man uit Amsterdam. Hij is op 9 februari aangehouden. De man bleek een deel van zijn hand te zijn kwijt geraakt bij de mislukte kraak.

De politie benadrukt het vaker; het feit dat criminelen zware explosieven gebruiken bij plofkraken levert vaak enorme materiële schade op, maar is ook zeker niet zonder gevaar voor omwonenden. Na de plofkraak kwam de EOD ter plaatse en heeft een achter gebleven explosief afgevoerd en op een veilige locatie tot ontploffing gebracht. Meerdere woningen boven de pinautomaat werden uit veiligheidsoverwegingen ontruimd.

De verdachte werd binnen een uur na de kraak door de 30-jarige vrouw naar het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede gebracht. In Opsporing Verzocht liet de politie beelden van haar auto zien en werd haar signalement genoemd. De uitzending leverde ongeveer 20 tips op, grotendeels over de auto van de vrouw en enkele tips over haar identiteit. Via deze tips kwam de politie in contact met de vrouw.